U18-pojat finaaleihin!
Julkaistu: 06.04.2022 00.00

SBS Wirmon ja SBS Maskun U18-juniorien yhteisjoukkue jatkoi mainiota kevätliitoaan kaatamalla välierissä runkosarjan suvereenin voittajan ja koko sarjan ylivoimaisen mestarisuosikin EräViikingit voitoin 2-1.

Paras kolmesta pelattava välieräottelusarja käynnistyi lauantaina EräViikinkien kotipesässä Mosahallissa, Helsingissä. EräViikingit oli vahvistanut entuudestaan vahvaa joukkuettaan isolla kourallisella pelureita, joiden kausi on kulunut P21-sarjan pelejä tahkoten. Maalinteon aloitti silti altavastaajana ottelusarjaan lähtenyt WirmoMasku, kun Jace Hellenin pommi yllätti vastustajan maalissa pelanneen maajoukkuevahdin, Touko Ojalan.

Toisessa erässä ErVi ehti tehokkaalla ylivoimallaan tasoittaa ottelun, ennen kuin Lauri Eloluoto ampui vieraat jälleen johtoon. ErVi tuli jälleen väkisin tasoihin, mutta Juho Harjunpään maali koko ketjun hienon sommitelman päätteeksi vei WirmoMaskun johtoasemassa kolmanteen erään.

Kolmannessa erässä ErVin ylivoima toimi jälleen ja peli etenikin maalin jälkeen varsin tasaisissa merkeissä. Eloluodon toinen osuma vei viitisen minuuttia ennen loppua WirmoMaskun johtoon ja ote pelistä oli vahvasti vierasjoukkueella. ErVi otti ajoissa maalivahdin pois ja kun WM ei saanut palloa tyhjään maaliin, onnistui kotijoukkue parisen minuuttia ennen loppua lyömään pelin jälleen tasoihin. Jatkoajalla kotijoukkue onnistui hyödyntämään vieraiden hyökkäyspään pallonmenetyksen ja ottelu päättyi ajassa 61.15 EräViikinkien voittoon. ErVi ei siis johtanut ottelua sekuntiakaan, mutta korjasi silti sen tärkeimmän, sarjan avausvoiton.

Kotiottelusta viime hetkien voitto

Sunnuntain pelissä HaNi-hallilla WirmoMasku olikin sitten selkä seinää vasten, kun ottelusarja oli jo katkolla EräViikingeille. Ottelun ensimmäisessä vaihdossa kotijoukkue sai kylmää vettä niskaansa, kun ErVi iski Alex Laitin toimesta maalin edessä pomppineen irtopallon reppuun. Hetkeä myöhemmin Lauri Eloluoto ja Eemil Isolauri kuitenkin veivät pikatahtiin kotijoukkueen johtoon. Avauserään nähtiin vielä molemmilta joukkueilta yhdet osumat ja niinpä erätauolle mentiin WirmoMaskun maalin johtoasemassa.

Toisen erän osumat menivät vierasjoukkueelle 3-2 ja näin ottelun ratkaisua lähdettiin hakemaan kolmannesta erästä tasalukemista 5-5. Päätöserän alkuun EräViikingeille tarjottiin kahdestikin mahdollisuutta lisätä maalisaldoaan rangaistuslaukauksista. Ensimmäisen laukauksen Wirmon maalissa totutun hyvin pelannut Aleksi Haikio onnistui torjumaan, mutta jälkimmäisestä ErVi nappasi jälleen johtoaseman haltuunsa. Erän puolivälissä Eemil Isolauri toi WM:n jälleen tasoihin, mutta viitisen minuuttia ennen loppusummeria iski ErVi jälleen itsensä johtomaalin merkeissä kuskin paikalle.

Maalaispojille ei kuitenkaan vielä pronssipeli maistunut. Toiseksi viimeisellä peliminuutilla Isolauri pommitti pallon 18 sekunnin välein kahdesti voimalla maaliin ja kun loppuhetkien vierasrymistely kestettiin, painoi WirmoMasku ottelusarjan tasoihin ja siirsi ratkaisun tiistaille Helsinkiin.

Helsingissä huima tunnelma

Siinä missä jo Mynämäessä oli katsomossa melkoinen karnevaali ja yli 200 katsojaa, mentiin Mosahallissa tästä vielä reippaasti yli, eivätkä tuomareiden vihellykset tai valmentajien ohjeet juuri kuuluneet katsomon pauhun alta. Torvet soivat ja fanit kannustivat puolin ja toisin omiaan. Huikea meininki!

Ratkaisuottelun avauserässä näkyi kummankin joukkueen otteissa ottelun suuri merkitys ja runsaslukuisen (337 katsojaa) yleisön antama paine. Pallot hieman pomppivat ja polttelivat lavoissa, eikä kumpikaan joukkue saanut aivan parastaan irti. Molemmat maalasivat kuitenkin kertaalleen. WirmoMaskun osumasta vastasi ylivoimalla onnistunut Mico Hellen.

Toisessa erässä ote oli vierasjoukkueella. Erän alkuun Jace Hellen kävi niittaamassa pallon rangaistuslaukauksesta takuuvarmasti ohi varmasti maalissa esiintyneen Ojalan ja erän puolivälin jälkeen Lauri Eloluoto sooloili näyttävän alivoimaosuman vieden WirmoMaskun jo kahden maalin johtoon. Näissä asetelmissa lähdettiin myös päätöserään. Mainittakoon, että tämä oli ainoa kerta koko ottelusarjassa, kun joukkueiden välinen ero pelin sisällä oli enemmän kuin yhden maalin johto jommalle kummalle. Tasaista siis todellakin oli.

Kolmannen erän edetessä ote siirtyi enemmän ja enemmän pari maalia perässä olleelle kotijoukkueelle, joka haki korkeammalla paineella ja ahneemmin laukomalla lisäosumia pelissä mukana pysyäkseen. ErVi tulikin lopulta tasoihin, kun peliä oli jäljellä seitsemisen minuuttia. Maaleistaan kovan lisäbuustin saanut kotijoukkue painoi lisää kaasua ja paineen alla pyörinyt WM oli pakotettu aikalisän kautta tilanteen rauhoittamiseen.

Peli tasoittuikin aikalisän myötä ja lopulta oman pallollisen pelinsä hetkellisen puolustamisen jälkeen löytänyt vierasjoukkue iski Matias Kosken toimesta pallon reppuun, kun peliä oli jäljellä parisen minuuttia. Samalla olikin Ervin aikalisäaika ja tämän jälkeen joukkue otti klassisesti maalivahtia pois tasoitusta janoten. WirmoMaskun puolustus Aleksi Haikion johdolla kuitenkin taisteli uhrautuvasti ja kesti EräViikinkien loppuvyöryn ja vei ottelun sekä ottelusarjan ansaiten näin paikan SM-finaaleihin, joissa vastaan asettuu runkosarjan kakkonen OLS Oulusta.

• Hieno ottelusarja kaiken kaikkiaan. Yleisöä komeasti kaikissa peleissä ja erityisesti tässä viimeisessä fanibussin väki tsemppasi poikia puristamaan sen viimeisenkin pisaran irti. Minusta ensimmäinen ottelu, jonka kuitenkin hävisimme, oli meiltä tasapainoisin ja paras, mutta kyllä näissä kahdessa voittopelissäkin oli paljon lupaavia aihioita finaaleja silmällä pitäen, WirmoMaskun päävalmentaja Petri Seppinen myhäili.

Paras viidestä pelattava finaalisarja alkaa lauantaina Oulussa. Heti sunnuntaina pelataan Mynämäen HaNi-Hallissa.